Başlıklar
ALS hastalığı kişinin yaşamını oldukça olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Omurilik ve beyindeki sinir hücrelerini etkileyen bu hastalık, kas güçsüzlüğüne neden olur. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık da yutkunma ve hareket etme zorluğu ile birlikte kas seğirmesi, konuşma problemi gibi semptomlar yaşanır.
BUNA DA BAKIN👇
als ilk nasıl başlar Google
Kişide ALS hastalık, ani gelişen seğirmeler, kaslarda oluşan kramplar ve konuşma zorluğu gibi semptomlarla kendini gösterir.
İlerleyen vakalarda yürürken sürekli olarak ayağın takılması, eşyaları taşımada güçlük çekme, yutkunmada zorlanma ve konuşmanın daha ileri şekilde bozulması gibi problemler ortaya çıkar.
ALS hastalık belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır.
ALS hastalık evreleri ilerledikçe bahsi geçen bu semptomların şiddetlenmesi söz konusu olabilir.
Hastalığın ilerlemesi ile birlikte sistemli şekilde bütün kas grupları etkilenir ve motor hareketlerinin neredeyse durması söz konusu hale gelir.
İlk zamanlarda sadece kol ve bacakları etkileyen bu rahatsızlık, kişinin yatağa bağımlı hale gelmesine neden olabilir.
ALS hastalığı yaşamı tehdit eden bir rahatsızlık olsa da destek tedavilerle kişinin yaşam sağlığı daha kaliteli hale gelebilir.
ALS hastalarının yaşamış olduğu semptomları hafifletmek için destek tedavi yöntemleri uygulanır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.
Tedavilerin her zaman doğru şekilde uygulanması ile hastalığı ilerlemesinin durdurulması söz konusu olabilir.
Rahatsızlık yaşayan kişilerde ilerleyen vakalarda ciddi durumlar söz konusu olabilir.
Özellikle solunum yetmezliği problemi kişinin hayatını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Oluşan bu semptomların azalmasına ilişkin destek tedaviler düzenli şekilde devam ettirilmesi önerilir.
Dolayısıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon, beslenme desteği, konuşma terapisi gibi yollarla hastalığın kontrol altına alınması amaçlanır.
ALS’yi tetikleyen risk faktörleri aşağıda maddeler halinde yer alır.
MAGAZİN
18 Nisan 2025