Başlıklar
Bebeklerde, süt içtikten veya yemek yedikten sonra kusma normal olarak kabul edilir. Bebeğin kusma sıklığı, şiddeti ve şekli yakından takip edilmelidir. 4 aylık bebek su gibi kusması durumu yaygın olarak görülmekle birlikte, genellikle midenin süte alışma süreci olarak kabul edilmektedir.
BUNA DA BAKIN; 👇
Bebeklerde kusma ile birlikte huzursuzluk, ateşlenme veya safra da görülüyor ise; zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir.
Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli Bebek Kusması Ne Zaman Tehlikeli Google
Bebeklerde fışkırır tarzda kusmak neyin belirtisi ve beslenmeden sonra meydana gelen kusma, genellikle tehlikeli bir durum olarak kabul edilmemektedir. Bebeklerin ilk aylardan itibaren sık aralıklar ile kusması çok normaldir.
Bebeklerin büyümesi ile birlikte midesi de süte ve diğer gıdalara yavaş yavaş alışmaya başlayacaktır. Normal kilo alma sürecine geçiş yapan bebeklerde kusmalar da giderek azalacaktır. Ancak ansızın ve ağız dolusu kusmalar ilk aylarda sık olarak yaşanabilir.
1 aylık bebek neden kusar ve ciddi bir durumun belirtisi olup olmadığı, kusmanın nedenine ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. 1 aylık bebeklerde kusmalar çok sık olabilir. Anne sütünden kaynaklı olarak meydana gelen kusmalar, zaman içerisinde kendiliğinden azalacaktır.
Kusan bebeği tekrar emzirmek için en az 2 ile 3 saat kadar bebeğin beklemesinde yarar olacaktır. Kusan bebeğin ağız içinin, parmak yardımı ile temizlenmesi gerekmektedir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kusmalar çok sık meydana geliyor ise; emzirme süresinin biraz daha uzun tutulması önerilir.
Bebeklerde gün içerisinde kusma, 3 ile 5 kez meydana geliyor ve çok şiddetli bir şekilde oluyor ise; doktora gidilmesi gerekmektedir. Tek başına kusma, riskli bir durumumu oluşturmaz.
Safralı kusma ve ateş gibi diğer belirtilerin de meydana gelmesinden sonra, bebeğin mutlaka uzman bir doktora muayene olması gerekir.
Bebeklerde ve çocuklarda her kusmanın ardından doktora gidilmesine gerek yoktur. Gün içerisinde birkaç kez tekrarlanan kusmanın, 24 saat içinde geçmesi, durması beklenmektedir. Ancak kusma ile birlikte ciltte renk değişikliği, ağız kuruluğu var ise; mutlaka doktora götürülmesi gerekir.
MAGAZİN
23 Mart 2025