Başlıklar
Bebeklerin diş çıkarma süreci ebeveynlerin hem endişe duymasına hem de heyecanlanmasına yol açar. Bebeklerde diş çıkarma süresi nasıl ilerler? Diş çıkma belirtileri nelerdir? İlk diş ne zaman çıkar gibi merak edilen konuların detayını bu makalemizde vereceğiz.
BUNA DA BAKIN
Bebekler diş çıkarma döneminde bazı zorluklar yaşayabilir. Peki 3 aylıkken diş çıkar mı? Genel olarak bebeklerin diş çıkarma süresi 6. aydan itibaren başlamaktadır. Ancak bazı bebekler erken dönemlerde diş çıkarabilirler. 3 aylık bebekte ise diş çıkarma belirtileri şu şekildedir;
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? r? Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır? Google
Bebekler diş çıkarma döneminde ağrı duydukları için huzursuz olabilirler. Genel olarak ise bebekler dişinin patlamasından bir hafta önce huzursuz olmaya başlarlar. Diş patladıktan birkaç gün sonra ise bu durum sona erer. Yani ortalama 1-2 hafta huzursuzluk meydana gelebilir. Aynı zamanda bu dönemde bebeklerin iştahında azalma ve uyku sorunu meydana gelebilir. Bebeklerin bu dönemini daha rahat geçirebilmeleri, için diş kaşıyıcılardan yardım alabilirsiniz. Soğuk olan diş kaşıyıcılar bebeğin ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Aynı zamanda kaşıntıyı azaltır.
Bebeğin dişinin çıkma süresi, genetik faktörlere ve aynı zamanda bebeğin gelişimine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak bir dişin çıkma süresi 2 hafta ve bir ay arasındadır.
Diş patladıktan sonra yavaş yavaş yukarı doğru ilerler ve sonunda ise yüzeyi delerek çıkar.
Çocuk diş çıkarma döneminde bazı semptomlar ile karşı karşıya kalır. Diş çıkarma belirtileri ise şu şekildedir;
4.ayda bazı bebekler için diş çıkarma süreci başlayabilir. Genel olarak ilk diş 6.aydan sonra çıksa da erken diş çıkaran bebeklerde mevcuttur. 4 aylık bebek diş çıkarma belirtileri ise şu şekildedir;
Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde ona yardımcı olmak için; diş etlerine hafif bir şekilde masaj yapabilirsiniz. Hijyenik ıslak mendiller ile diş etlerinin kaşınmasını ve ağrımasını önleyebilirsiniz. Aynı zamanda soğuk diş kaşıyıcılar ile semptomlarının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Bebekler diş çıkarma sürecinde olumsuz bir şekilde etkilenirler. Huzursuz olurlar ve ağrı duyarlar. Peki, bebekler de diş en geç ne zaman çıkar? Bu durum genetik faktöre bağlı olarak değişir. Genel olarak 6-14 ay arasında diş çıkarırlar. En fazla ise 14. ayda bebeğin ilk dişi çıkmış olur.
Eğer bebek 14. aya gelmişse ve hala hiçbir dişi çıkmamış ise o zaman bir hekime danışmakta fayda vardır. Çünkü geç diş çıkarmanın nedenleri bulunur ve bunlar ise şu şekildedir;
Genellikle bir diş patladıktan bir hafta içerisinde çıkar. Bazı bebeklerde 3-4 gün içerisinde de çıkabilir. Bu süreçte bebekte ağrı, huzursuzluk, kaşıntı meydana gelir. Diş patladıktan sonra ise ağrısı ve huzursuzluğu azalır.
Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?
Bebeklerde diş çıkarma sürecinde huzursuzluk meydana gelir. Bebeğin daha rahat diş çıkarmasını sağlamak için ebeveynler bazı uygulamaları yapabilirler. Masaj veya diş kaşıyıcıları ile daha rahat bir şekilde diş çıkarmasına yardımcı olabilirler. Peki bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer? Bebeğin ilk dişinin tamamen çıkması 1-2 ayı bulabilir. Yüzeye ulaşması ise 3-5 gün sürer.
Her bebeğin diş çıkarma süreci farklılık gösterir. Genel olarak 6. ayda bu süreç başlasa da bazı bebekler erken diş çıkarırlar. Bir iki ay içerisinde diş tamamen çıkar ve bu süreçte bebek huzursuzluk yaşar.
Bebeğin huzursuzluğunu en aza indirmek için ebeveynler hafif bir şekilde diş etine masaj yapabilir. Aynı zamanda diş kaşıyıcılardan yardım alabilir. Çok yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda ise bir hekime başvurulmalıdır. Diş çıkarma döneminde ateş meydana gelir ancak çok yüksek seyretmez.