Başlıklar
İşsizlik maaşı, uygun şartları taşıyan sigortalı çalışan kişilere, işsizlik döneminde geçici süreliğine verilen bir ödenektir. İşsizlik ödeneği hesaplama tablosu üzerinden, işten ayrılan çalışan hangi sürede süresince ve ne kadar işsizlik maaşı alabileceğiniz hesaplayabilir. İşsizlik maaşı hesaplamasında, sigortalı çalışan sigorta süresi ve yatırılan primleri kullanılmaktadır.
BUNA DA BAKIN; 👇
İşsizlik Maaşı Alma Şartları İşsizlik Maaşı Alma Şartları İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir Google
E-devlet işsizlik maaşı başvurusu yapılarak, süreç yakından takip edilebilir. Kişi, yaşadığı yerde bulunan İŞKUR’a giderek de işsizlik maaşı için başvuru yapabilmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için çalışan kişinin bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. İşsizlik maaşı almak için şartlar şunlardır:
Yukarıda sıralanan şartlar, sadece kendi isteği dışında veya kusuru bulunmadan iş hakkına son verilen kişiler için geçerlidir. Sigortalı olarak çalışan kişinin istifa etmesi ve kendi isteği ile işi bırakması sonucunda, işsizlik maaşı alma hakkı bulunmamaktadır.
İşsizlik maaşı e-devlet sistemi üzerinden de başvuru yapılarak kontrol edilebilir. İŞKUR’un işsizlik maaşı için belirlemiş olduğu şartlarda, çalışan kişinin maaşı alabilmesi için en az 120 gün boyunca çalışmış olması yer almaktadır.
En az 4 aylık bir süre çalışan işçi, kendi isteği dışında işten ayrıldığında çalıştığı süreye de bağlı olarak işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır.
Kişilere ödenecek olan işsizlik maaşı, çalışan sigorta süresine göre belirlenmektedir. En az 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışan kişiler için 180 günlük bir işsizlik maaşı ödenmektedir. En az 900 gün sigortalı olarak çalışanlar için bu süre 240 gün iken, 1080 günlük sigortası olanlara 300 günlük bir işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.
MAGAZİN
23 Mart 2025