Başlıklar
Maymun çiçeği hastalığı baş ağrısı, kas ağrısı ve lenf düğümlerinde genişleme gibi semptomlarla kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Ciltte kırmızı sivilce benzeri deri döküntülerinin oluşması ile ciddi kaşıntıya neden olabilir.
BUNA DA BAKIN👇
Bu rahatsızlık vücut sıvılarının doğrudan teması, cinsel temas öpüşme ve uzun süreli yakın temasla kişiden kişiye ulaşabilir.
Maymun çiçeği hastalığı virüsü taşıyan kişilerle uzun süreli temastan kaçınmak oldukça önemlidir. Ayrıca rahatsızlığı solunum yoluyla dolaşabilmesi söz konusu olduğundan ekstra dikkat etmek gereklidir.
Maymun çiçeği nasıl bulaşır❓ Google
Maymun çiçeği hastalığının yayılma yolları aşağıda maddeler halinde yer alır.
Maymun çiçeği başlangıcında kişide aşırı halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, lenf bezlerinde büyüme gibi semptomlar gözlemlenir.
Bu virüsün kuluçka dönemi yaklaşık 21 gün sürmektedir. İlk iki haftada yayılma sıklığı ve enfekte oranı oldukça yüksektir.
Maymun çiçeği özellikle kronik hastalık ile mücadele eden kişilerde daha ağır şekilde seyreder. Dolayısıyla ölüm oranı kronik hastalık taşıyan kişilerde daha sık görülür.
Maymun çiçeği virüsü genital bölgede siğil döküntü ve özellikle kol ve bacaklarda kızarıklıkların ortaya çıkmaya başlaması ile kendini belli eder.
Bu hastalık için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat virüs ile genetik benzerlik gösterdiği için çiçek hastalığında kullanılan bazı antiviral ilaçların bu hastalık içinde kullanılması söz konusudur.
Maymun çiçeği hastalığının kontrol altına alınması için yaklaşık bir iki haftalık süreç gereklidir. Bu süreç içerisinde lezyonların ve döküntülerin giderilmesi için doktor tarafından önerilen kremler kullanılabilir.
Ateş, yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi semptomların giderilmesi için anti inflamatür ilaçlar kullanılabilir.
MAGAZİN
18 Nisan 2025