Başlıklar
Otoimmün hastalığı romatoid artrit, kelebek hastalığı, sedef, Tip 1 diyabet gibi rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklarda vücudun bağışıklık sisteminde yer alan hücrelerin algılanmamasıyla yeni bir savunma geliştirilir. Hastalığın ilerlemesi ile sağlıklı olan hücrelerin sayısının azalması söz konusu olur.
BUNA DA BAKIN👇
Kekemelik Tedavisi Nasıl Yapılır? Kekemelik nasıl yok olur?
Otoimmün hastalık belirtileri nedir? Otoimmün hastalıkların ortak belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır.
Hastalığın türüne göre İlerleyen dönemlerde rahatsızlık organ ve dokuya göre gelişebilir.
Dolayısıyla ortaya çıkan belirtilerde farklılık yaşanabilir. Bu rahatsızlıkların bulaşıcı olmaması ile birlikte daha çok genetik yatkınlık durumu ile meydana geldiğini söylemek mümkündür.
Ayrıca cinsiyet, hamilelik, beslenme, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, genetik faktör, aşırı toksit maddeye maruz kalma gibi durumlar sonucunda da hastalık gelişebilir.
Bunun beraberinde bazı virüs, bakteri ya da parazit enfeksiyonlarına maruz kalma durumlarında da hastalığın gelişmesi söz konusu olabilir.
Ayrıca kanserli hücrelerin vücuda yayılması ile birlikte hastalıkların semptom olarak süre gelmesi durumu yaşanılabilir.
Otoimmün hastalıkların meydana gelmesine neden olan en önemli etmenlerden birisi sağlıksız beslenmedir. Sağlıksız beslenme ile çevresel olarak kirletici etmenlere maruz kalma durumları nedeniyle hastalığa yakalanma olasılığını iki kat artması söz konusu olabilir
Hastalığın tedavi edilmesi için öncelikle pek çok farklı test ve muayene adımlarından geçilir. Bağışıklık sistemi kontrol altında alınması ve yaşanılan semtomların şiddetinin azaltılması önceliklidir.
Tedavi sürecine destek için anti inflamatür ilaçlar ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar doktor tarafından düzenli şekilde kullanılır.
Otoimmün hastalıkların bazılarında kesin tedavi yolu bulunmadığından sadece semptomların azaltılması ve hastalığın kontrol altında alınması amaçlanır. Dolayısıyla ilaç kullanımı ve benzer destek tedavi yöntemleri ömür boyu sürebilir.
Otoimmün hastalıklar hangileridir❓ Google
En sık görülen Otoimmün hastalıklar aşağıda maddeler halinde yer alır.
Otoimmün hastalığı dikkate alındığında, destek tedavi süreçleri ve yaşanılan semptomların hafifletilmesiyle hastalığın yaşamı tehdit eden bir unsur olması söz konusu değildir.
MAGAZİN
18 Nisan 2025